Televisiegids

Televisie kijken is voor veel mensen een soort nationale hobby, waarbij zo ongeveer het ergste wat je kan overkomen is, dat je een aflevering van een bepaald programma hebt gemist. En dat komt vooral omdat je geen abonnement hebt op een televisiegids. Anders kijk je immers wanneer het wordt uitgezonden.

TelevisigidsIn Nederland, en dat is toch wel anders als in de meeste andere landen, worden de meeste televisiegidsen uitgegeven door de omroepen, die op de openbare netten uitzenden. Zeg maar de publieke omroepen zoals Veronica en de VPRO.

De televisiegidsen worden ook in eigen beheer gemaakt, waarbij tegenwoordig de gegevens over de uitzending van de diverse programma’s en de uitzendtijden, openbare gegevens zijn. Enkele andere bladen bieden deze gegevens tegenwoordig ook aan.

Aan de televisiegidsen is dan ook meestal ook het lidmaatschap van de betreffende omroep verbonden, en dus zegt dat weer iets over je voorkeur.

Of deze omroep bij jouw voorkeur past, dat merk je meestal wel als je kijkt naar de programma’s die door de betreffende omroep worden uitgezonden. De programma’s van de EO zijn immers toch wel een tikkeltjes anders dan die van de VPRO, en datzelfde is van toepassing op de televisiegids van de betreffende omroep.

Mocht je na het bekijken van de uit te zenden programma’s nog niet weten of de betreffende omroep bij je past, dan kun je altijd nog een proefabonnement nemen op de televisiegids van de omroep, waardoor je ook in geschrift kunt kijken of de ideologie van de omroep past bij jouw levenswijze.

Proefabonnement televisiegids

Een dergelijk proefabonnement duurt in de meeste gevallen 26 weken, of liever gezegd een half jaar. Ruimschoots tijd dus om te kijken of jullie bij elkaar passen.

In de meeste gevallen is ook hier in de voorwaarden opgenomen dat je de laatste zoveel jaar, vaak twee, al niet eerder een proefabonnement mag hebben gehad. Want de prijs is vaak lager dan bij een doorlopend abonnement, en er zijn dus mensen die ieder half jaar een proefabonnement op een andere televisiegids nemen. Echt een goedkoop abonnement dus.

Let er ook op, mocht je uiteindelijk de proefperiode willen omzetten in een echt abonnement, dat het proefabonnement vaak automatisch stopt.